Elly, teamleider Ruimte en Vastgoedontwikkeling: 'Balanceren tussen resultaat en relatie'
Elly Machielse is teamleider van Projectmanagement en Projectondersteuning bij de afdeling Ruimte en Vastgoedontwikkeling. Ze werkte 20 jaar geleden al een aantal jaren bij de gemeente Breda, maar houdt ervan regelmatig van baan te wisselen. Ze is sinds kort weer terug ‘op het honk’. Ze vertelt wat haar baan inhoudt en wat het voor haar zo leuk maakt.
“Steden groeien en de vraag naar woningen en de daarbij behorende (werk)voorzieningen blijft stijgen. Als gemeente hebben we daarin een uitdaging om aan die vraag te voldoen en tegelijkertijd rekening te houden met de wensen van inwoners en met de leefbaarheid van de stad. Dat is een hele puzzel en ik ben blij dat ik daar een bijdrage aan mag leveren.”
De praktijk in
Elly begon haar carrière ruim 40 jaar geleden in het wetenschappelijk onderwijs, maar besefte na een aantal jaren dat ze meer wilde dan alleen maar colleges geven over zaken waar ze in de praktijk nooit mee te maken zou hebben. ”Ik wilde de praktijk in. Uiteindelijk heb ik bij diverse gemeenten in het land gewerkt als projectontwikkelaar, projectleider, vastgoedspecialist en ook vele jaren als manager in zowel het fysieke als het sociale domein.”
Geen zitvlees
Zo kwam ze rond 2000 terecht bij de gemeente Breda als projectmanager stedelijke ontwikkeling. Binnen enkele jaren wisselde ze van functie en werd vastgoedspecialist. En toen ze na een aantal jaren weer vertrok bij de gemeente Breda, had ze er ook een functie als afdelingsmanager Milieu Leefomgeving opzitten. “In de praktijk kon ik mijn kennis en ervaring omzetten in tastbare resultaten. Maar ik ben ook altijd weer op zoek naar een nieuwe uitdaging. Misschien komt het door mijn nieuwsgierige aard of gewoon omdat ik geen zitvlees heb, maar na 3 tot 4 jaar verlang ik meestal weer naar een andere omgeving, nieuwe gezichten en frisse ideeën.”
Terug bij de gemeente
“Uiteindelijk ben ik in 2022 via een interim-opdracht teruggekeerd bij de gemeente Breda. Dat voelde als thuiskomen, maar tegelijkertijd vond ik het lastiger dan verwacht om de organisatie opnieuw te leren kennen. Vroeger was het gemakkelijker om de organisatie te doorgronden en de juiste mensen te vinden, nu voelt het veel groter aan.”
Betrokkenheid
“Met het team Projectmanagement en -ondersteuning werken we met ongeveer 40 projectmanagers, ondersteuners en planners. We werken aan diverse grootschalige gebiedsontwikkelingen als Gasthuisvelden of CrossMark en aan talrijke ontwikkelprojecten als de Tuinen van Genta, de herontwikkeling van Hero, woningbouwlocaties in Bavel. Maar ook aan de toekomstige ontwikkelingen bij de Galderse Meren. Ik ben er de teamleider. Een rol die goed bij me past en veel meer inhoudt dan het koppelen van de juiste projectmanagers aan de continue stroom van projecten. Ik probeer ervoor te zorgen dat mijn teamleden hun werk goed kunnen doen én met plezier en betrokkenheid naar het werk gaan. Mijn deur staat altijd open voor werk gerelateerde zaken, maar ook voor persoonlijke uitdagingen en successen. Mijn team weet dat en dat maakt mij trots.“
We werken met gemeenschapsgeld, dus verantwoording afleggen op een zakelijke manier en resultaten behalen zijn belangrijk. Tegelijkertijd zijn onze medewerkers ons grootste kapitaal en wil ik graag zuinig op ze zijn.
Wie doet wat?
“Als teamleider vervul ik verschillende rollen. Allereerst ben ik verantwoordelijk voor HR-management. Ik wil dat het goed gaat met mijn team, zodat we samen ook goed en fijn kunnen werken. Dan heb ik het bijvoorbeeld over (ziekte)verzuim of werkvoorraad. Ik verdeel nieuwe projecten over de collega’s en houd rekening met de werklast en de specifieke vaardigheden van mijn teamleden. Daarom is het belangrijk dat ik goed op de hoogte ben van wat iedereen doet en waar ze goed in zijn. Om die reden voer ik ook regelmatig gesprekken met mijn teamleden over hun werkvoorraad, ervaren werkdruk, eventuele capaciteitsproblemen, behoeftes en ambities. Natuurlijk gaat het dan ook over persoonlijke zaken. Naast collega’s zijn we ook mens. Daarom ben ik vaak op kantoor te vinden. Ik zit zoveel mogelijk tussen mijn teamleden in een open kantoorruimte, zodat ze me gemakkelijk kunnen benaderen.”
Balanceren tussen resultaat en relatie
“Ik denk niet dat je het als een stijl kunt benoemen, maar voor mij is het essentieel om resultaatgerichtheid en mensgerichtheid te kunnen combineren. En dat die in balans zijn. We werken met gemeenschapsgeld, dus verantwoording afleggen op een zakelijke manier en resultaten behalen zijn belangrijk. Tegelijkertijd zijn onze medewerkers ons grootste kapitaal en wil ik graag zuinig op ze zijn.”
Van elkaar leren
“Om het teamgevoel te versterken, organiseren we sinds enige tijd ‘werkbezoeken’ bij elkaars projecten, waarbij de collega die het project leidt, uitleg geeft over het project, de uitdagingen en de obstakels. Daar krijgen collega’s de kans om van elkaar te leren en natuurlijk elkaar en elkaars werk beter te leren kennen. Ik vind dat een mooie ontwikkeling. Ik heb ook de manier van vergaderen aangepakt. Ik zorg voor een duidelijke agenda en nuttige sprekers. Collega’s zeggen nu: 'Vorig jaar kwam hier bijna niemand, en nu zijn we er allemaal.' Het zijn kleine successen waar ik trots op ben en blij van word.”
Ambitie
“Mijn ambitie? Ik ben 64 dus ik weet niet wat de toekomst brengt. Op dit moment zit ik goed op mijn plek en wil ik ervoor zorgen dat het team effectief en efficiënt kan werken en goede resultaten kan behalen. Daarom wil ik me richten op verbeteringen in het projectmatig werken en het versterken van het teamgevoel. Ik wil dat mijn collega's denken: 'Dit is mijn team, mijn thuisbasis.' Als dat lukt, ben ik gelukkig. Ik doe mijn werk hier met veel plezier. Misschien wel tot mijn pensioen. Wie zal het zeggen.”
Lees meer over het werk als teamleider bij de Gemeente Breda.